flag Судова влада України

Представники судових установ, правоохоронних органів та міжнародні експерти обговорили питання забезпечення єдності судової практики у кримінальних справах

12 листопада 2014, 11:39

 Секретар судової палати у кримінальних справах ВССУ Валентина Щепоткіна взяла участь у міжнародному симпозіумі з питань забезпечення єдності судової практики у кримінальних справах в контексті подій 2013-2014 років в Україні.

Учасники форуму, серед яких представники судової влади, правоохоронних органів, науковці та міжнародні експерти, відзначили надзвичайну актуальність проведення такого обговорення, адже єдність судової практики є однією з фундаментальних засад здійснення правосуддя, що передбачає передусім стабільність правового регулювання та прогнозованість судових рішень.

Під час заходу було розглянуто низку важливих питань, зокрема, забезпечення єдності судової практики в кримінальних справах щодо тероризму, критерії оцінки якості кримінального законодавства України, вплив подій 2013-2014 років на предмет кримінального права. Також учасники обговорили удосконалення системи кримінально-правової охорони державного суверенітету в сучасних умовах, проблеми забезпечення єдності судової практики у частині виконання законодавства про припинення переслідування осіб, які брали участь у масових акціях протесту, місце амністії в сучасних умовах державотворення, використання рішень ЄСПЛ щодо України як чинника забезпечення єдності судової практики в кримінальних справах.     

У своєму виступі секретар судової палати у кримінальних справах ВССУВалентина Щепоткіна зупинилася на окремих проблемних питаннях забезпечення єдності практики у кримінальному провадженні у процесуальному аспекті, пов’язаних з єдністю практики застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, домашнього арешту, арешту майна, накладення грошового стягнення на учасників провадження, обрахування процесуальних строків тощо. «Забезпечення єдності судової практики у процесуальному аспекті на загальній основі поваги до гарантованих державою прав людини є одним із основних завдань суду касаційної інстанції», – підкреслила Валентина Щепоткіна.

У Кримінальному процесуальному кодексі України, зазначила доповідач, для дієвого та практичного забезпечення принципу верховенства права законодавчо визначено систему захисту прав людини у кримінальному провадженні відповідно до взятих Україною міжнародних зобов’язань у цій сфері. Зокрема, на основі положень ст. 9 КПК суд може належним чином враховувати під час здійснення правосуддя практику Європейського суду з прав людини, вирішувати на основі загальних засад кримінального провадження практично будь-які питання кримінального провадження, які не врегульовані, або неоднозначно врегульовані нормами КПК. Такі законодавчі нововведення дозволили уникнути системних проблем у кримінальному судочинстві, пов’язаних із недоліками законодавства, і на перший план поставили питання виконання вимог кримінального процесуального закону слідчими, прокурорами та судами.  

Наприкінці міжнародного симпозіуму було прийнято відповідну резолюцію – «Забезпечення єдності судової практики у кримінальних справах в контексті подій 2013-2014 років в Україні».